April 4, 2013

Khasiat Rumpai Laut dan Cara Penggunaan



SECARA RINGKAS KESAN PENGAMBILAN KOLAGEN ASLI:

-Menurunkan berat badan dan menstabilkan hormon
-Meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan
-Menyihatkan rambut dan kuku
-Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kalenjar tiroid
-Mengurangi proses penuaan seperti kulit muka berkedut
-Mengurangi selulit atau lemak berlebihan
-Memberikan tenaga
-Melancarkan peredaran darah
-Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
-Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
-Merawat penyakit gout
-Mencegah kanser atau barah
-Menurunkan tekanan darah tinggi
-Meningkatkan fungsi penghadaman, merawat gastrik
-Anti bakteria
-Merawat anemia
-Menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh)
-Melicin, menegang, dan menghaluskan kulit
-Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, menyembuhkan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas punca penyakit
-Menberikan rasa kekenyangan kerana kaya dgn serat (diet)
-Memelihara usus kecil (mengelakkan sembelit atau buasir)




SECARA RINGKAS KHASIAT KOLAGEN:

• Nilai nutrisi 10 kali ganda lebih tinggi daripada sirip ikan yu (rm300/mangkuk)
• Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (rm400 hingga ribu2 ringgit)
• 24% kolagen ini bersamaan 2 keping sarang burung layang2
• PH bernilai 7.6
• KALSIUM- 37 kali lebih tinggi daripada hati ikan.
• ANTIOKSIDA – 55O kali lebih kuat dari vitamin C.
• VITAMIN A – 40 kali lebih hebat dari Beta Carotine atau 638 kali lebih hebat dari daging lembu.• PROTEIN – 21 kali lebih banyak dari susu.
• OMEGA 3 DAN OMEGA 6 – 2326 kali lebih banyak dari ikan.
• Mempunyai mineral kalsium, kalium, zat besi, magnesium, potasium,vitamin B6, B12, C, A, dan antioksidan
• Penuh dengan KOLAGEN
• Kandungan SERAT yang tinggi
• Kandungan IODIN yang tinggi,


cara memasak rumpai laut





Basuh rumpai laut, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali.
Rendam rumpai laut yang telah dibasuh semalaman (rendam 5-8jam).
Basuh rumpai laut lagi, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
Nisbah air, 100gram rumpai laut = 2.5 liter air kosong
Masak dengan api yang perlahan selama 30 minit. Kacau sehingga hancur
Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais
Kolagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.

Perhatian: Utk mengurangkan rasa hanyir rumpai laut, rendam rumpai laut dgn daun pandan atau asam keping atau letak sehelai daun pandan semasa memasak rumpai laut.




Resepi Rumpai Laut



Sambal rumpai laut



1/2 biji kelapa parut
Bawang merah dihiris
Bawang putih dihiris
Lada hitam ditumbuk
Ikan kembong.Dibakar dan diambil isinya.
Serai dihiris
Garam dan gula
Rumpai laut yg telah direndam dan potong halus
Gaulkan ke semua bahan2 di atas, siap.


Kerabu rumpai laut








Mangga muda, potong halus
Bawang besar dihiris
Tomato dihiris
Limau nipis
Cili padi
Garam, gula dan sos ikan
Rumpai laut yg telah direndam dan potong halus
Gaulkan ke semua bahan2 di atas, kemudian perah asam limau dan siap.



CONTOH PENGAMBILAN


1.KOLAGEN SIAP MASAK - Ambil 2-3 sudu kolagen yg disimpan dlm peti ais dan campurkan dlm minuman kegemaran anda.
2.MASAKAN - Sediakan rumpai laut yang telah dibersihkan , campurkan dalam masakan sup.
3.MINUMAN - Sediakan rumpai laut yang telah dibersihkan, telah direndam dan dipotong halus. campurkan dalam apa jua jenis perisa kesukaan seperti air buah, abc, cendol dll.
4.MASKER - sapukan kolagen siap dimasak pada muka, biar sehingga kering dan cuci.Amalkan 2-3 kali sehari.
5. BOLEH disapu di lengan, bahu, tengkuk, atau tumit kaki yg pecah. Boleh juga di campur dlm air mandian.Amalkan 2-3 kali sehari.




Rumpai laut boleh dimakan secara mentah, dimasak atau dikeringkan. amalkan memakan rumpai laut mentah setiap hari untuk hasil terbaik


No comments:

Post a Comment